Nieuws


Woonbron sluit gronddeal met gemeente

(14-01-2014)

De Rotterdams woningcorporatie Woonbron wil de komende tien jaar 450 eengezinswoningen in de sociale huursector bouwen, zonder onrendabel te hoeven investeren.

Dat is opmerkelijk omdat corporaties meestal verlies lijden op hun sociale investeringen. De zogenoemde onrendabele top bedroeg jarenlang variërend tussen de €60.000 en € 120.000 per woning. De woningen komen in Rotterdam, Dordrecht en mogelijk ook Delft.

Gronddeal

In Rotterdam bouwt Woonbron de komende vijf jaar 200 van deze woningen, mede dankzij een gronddeal met de gemeente Rotterdam. Dergelijke woningen zijn volgens Woonbron in Rotterdam 'vaak onbetaalbaar, onbeschikbaar, korom: onbereikbaar'. Het zijn ruime woningen met een tuin en in een groene wijk.'

Woonbron heeft met de gemeente Rotterdam speciale afspraken gemaakt. Ten eerste mag de corporatie grond kopen met commerciële woonbestemming voor de prijs die geldt voor grond die is aangewezen voor sociale woningbouw. De locaties liggen wel in herstructureringsgebieden.

Na vijftien jaar verkoop

Woonbron weet de kosten ook te drukken door de woningen na vijftien jaar weer te verkopen. Het verschil tussen de commerciële en sociale grondprijs rekenen gemeente en Woonbron af op het moment van verkoop, aldus de corporatie.

Soberder

Woonbron voert de woningen bovendien soberder uit. Zo zijn de kosten lager door standaardisatie van het bouwproces en door de snellere bouw. Ook maakt Woonbron afspraken over de aanlegkosten met nutsbedrijven.

Architectonische hoogstandjes

'Woningcorporaties bouwden voorheen (sociale) huurwoningen die ruim, luxe en vaak ware architectonische hoogstandjes waren', aldus Woonbron-bestuursvoorzitter Bert Wijbenga. De woningen krijgen 105 m2 gebruiksoppervlak, zijn tweelaags en hebben een bewoonbare zolder.

Verhuurderheffing

De deal komt volgens Woonbron tegemoet aan de afgenomen investeringscapaciteit van de corporatie, die net als collegacorporaties de komende jaren de verhuurderheffing moet opbrengen. 'Door die heffing neemt de onrendabele top per woning met 15.000 euro à 30.000 euro toe', aldus Wijbenga. Woonbron wil het idee na.

 

Bron: www.fd.nl


< Terug

Laatste nieuws

> Bekijk alle nieuws

Telefoon:

0492-542268

Adres:

Kolkbeemden 4
5706 NR Helmond

Created by OJO Communications